torsdag 10 april 2014

Sommar på Nannylund

Nannylund startade alltså i mer blygsam skala i det gamla hönshuset på Apelrydsskolan. I och med 1988 års permutation av Eva Maria Törneboms fond blev Nannylundsverksamheten tydligt reglerad. Eva Maria Törneboms fond tilläts bekosta en nybyggnad "Nannylund" på Småryd 1:8 och inventarier till byggnaden. En viss del av den årliga avkastningen fick tas i anspråk för underhåll och drift av rekreationshemmet.
 
Bakgrunden till  beslutet är att den nybyggda Nannylund bättre kommer att tillgodose donatorns urspungliga vilja, att ge ensamstående kvinnor rekreation. Nybyggnaden Nannylund skall under sommarsäsongen användas som rekreationshem i enlighet med de ursprungliga bestämmelserna för Eva Maria Törnaboms fond. Resten av året skall byggnaden hyras ut till Apelrydsskolan och användas som elevhem. Även Apelrydsskolan, som är en äldre internatskola med hemkaraktär, skall under sommarmånaderna utnyttjas för fondens räkning. Det sammanlagda antalet rum (förutom samlingslokaler kök etc) beräknas bli 40, varav 20 i Nannylund."
 
När det gamla hönshuset (4 enkelrum och 2 dubbelrum) revs kompenserades Nannylund med rum ovanpå gamla matsalen/nuvarande bibliotek. 29 maj 2006 tecknades ett avtal för Eva Maria Törneboms fond att disponera "minst åtta dubbelrum och två enkelrum" för en sammanhängande period om minst åtta veckor varje sommarperiod under 50 år (2004-2054). Avtalet var behörigen undertecknat av Thomas Andersson, dåvarande ordförande i Apelrydsskolans styrelse och Stefan Ottosson, dåvarande rektor och Ann Falkingen, ordförande samt Lotta Lindholm, vice ordförande i Fredrika Bremer Förbundet.
 
Bakgrund:
"Stiftelsen Apelrydsskolan är själv hyresgäst i byggnad som ägs av Eva Maria Törneboms stiftelse. Under sommaren disponerar Eva Maria Törnebom delar av sin byggnad för eget behov. Eva Maria Törnebom har ett intresse att även disponera rum i annan byggnad/byggnader som man inte själv är ägare till."
 
Hur blev verkligheten?

Antalet veckor

Sommarsäsongen, dvs. den tid av året, som Apelrydsskolan inte ska hyra Nannylund för sina elever, krympte från perioden v 25-32, dvs åtta veckor, till perioden v 25, 27- 31 eller sex veckor.

Antalet rum

Antalet rum utgörs av de egna tio i Eva Maria Törneboms fond samt de tio som Eva Maria Törnebom kompenserades med när "Gamla Nannylund" revs. Dessutom har ett antal rum i Östra flygeln (ca sex) fått disponeras de senaste åren. En vecka har utlysts som "Nannylundsvecka" och omfattar hela skolan och med ett fastställt program att delta i.
 

Vad hände med vecka 26?

Sedan 20 år tillbaka har det bedrivits en kammarmusikfestival i Apelrydsladan. För många av Eva Maria Törneboms stipendiater på Nannylund blev v 26 "en rekreation mitt i musiken". Nya gäster på Nannylund, som inte visste om festivalen har informerats och musikvännerna har därigenom blivit fler! Kammarmusiken innehåller även någon form av familjekonsert, så även barnfamiljerna har fått sitt lystmäte. Döm om förvåningen när årets vistelseveckor inte omfattade v 26!
 

V 26 till Båstad kammarmusikförening

I verksamhetsplan Båstad kammarmusikförening 2014 finns förklaringen: "Under sommarens festival kommer Apelrydsskolans övriga lokaler och internat även att vara festivalens centrum vad gäller boende och repetitioner."
 

Har Eva Maria Törneboms fond fått sin hyra?

Frågan är ställd till Fredrika Bremer Förbundets styrelse i ett brev, men har inte besvarats. Dels gäller det lokalerna under alla terminer från 1988, men sommaruthyrningen v 26 är ju också något som måste tillfalla Eva Maria Törneboms fond.
 
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar